Vánoční pečení - crinkles
Perníčky, rohlíčky, linecké nebo koule známe všichni. Co ale zkusit něco nového? Bez krému nebo marmelády? Takže šup do kuchyně, vzít cestou mamku, taťku, babičku, ségru, bráchu nebo psa a jdeme na to.
Zkusme třeba vánočními crinkles. Obvykle když během pečení cukroví popraská, je to nemilé, ale náš cíl budou právě popraskané sušenky crinkles. Můžou být čokoládové, pomerančové, skořicové, vanilkové, kokosové, citronové. Ale my začneme čokoládovými, protože čokoládu máme rádi. všichni.
Budeme potřebovat:
60 g sušených brusinek (neboli klikvy), můžu být i rozinky
40 ml rumu
50 g másla
200 g hořké čokolády (min. 50%)
2 velká vejce (byla dřív slepice, nebo vejce?)
60 g cukru krupice
100 hladké mouky
1/2 lžičky (3 g) jedlé sody
špetka soli (do každého receptu patří troško soli)
Na obalení:
100 g cukru krupice
100 g cukru moučka
Postup:
Brusinky nasekejte nahrubo a naložte do rumu.
Do vodní lázně odměřte máslo a čokoládu a nechte zvolna rozpouštět. Čím pomaleji, tím lépe, v mezičase toho musíte ještě dost stihnout, tak ať čokoládu nespálíte kvůli nedostatečné pozornosti při míchání.
Nechte kuchyňského robota vyšlehat vejce a krupicový cukr do husté světlé pěny, která v pramíncích stéká dolů z metličky a chvíli vydrží ležet na povrchu pěny. Šlehání robotem nebo mixérem trvá zhruba 5 minut, ručně nejméně dvakrát tak dlouho.
Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí. Do rozpuštěné čokolády zapracujte v několika dávkách brusinky včetně zbylého, nevsáknutého alkoholu. Tenkým proudem pomalu vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně a stále přitom nechte robota pracovat při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících vpracujte stejným způsobem mouku.
Vzniklé těsto, které je příliš řídké na to, aby připomínalo jakékoli těsto na sušenky, zakryjte fólií proti osychání a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Vzhledem k vysokému obsahu čokolády ztuhne do podoby, se kterou se dá při troše dobré vůle pracovat.
Troubu začněte předehřívat na 160 stupňů. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Do dvou misek nebo hlubokých talířů zvlášť připravte oba cukry na obalování.
Lžičkou odkrajujte kousky zatuhlého těsta, zhruba o velikosti jen o málo větší, než lískový ořech, a nechte je spadnout do krupicového cukru. Obalte, potom je letmo zakulaťte do tvaru, který alespoň trochu připomíná kouli o velikosti zhruba 2 cm, a vhoďte do moučkového cukru. Důkladně obalte ze všech stran. Takto vybavené kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 5 cm, při pečení se dost roztečou a potřebují prostor.
Hotový plech vložte do trouby a pečte 10 minut. Upečené sušenky jsou sice uprostřed podezřele měkké, avšak pokud je prstem letmo zmáčknete a vytvoříte malý důlek, zase se pomalu vyrovná zpět. Jestliže je přepečete, přijdete o velkou část požitku.
Upečené sušenky nechte minutu odpočinout na plechu, pak je ale rychle přeneste na mřížku, aby měly šanci důstojně vychladnout.
Pak už ochutnáváme.